Kun yrittäjä perustaa yrityksen liikeideansa innostamana, harva miettii siinä vaiheessa yritystoiminnan jatkuvuutta yli sukupolven, oman yrittäjyyden jälkeen. Tätä kannattaisi miettiä erityisesti tulevaisuuden yrityskaupan ja valuaation näkökulmasta. Mitä aikaisemmin, sitä parempi. Sekä yritykselle että yrittäjälle.
Yritys henkilöityy usein yrittäjään. Monille tutuista yrityksistä, kuten St1:stä tulee ensimmäisenä mieleen perustaja Mika Anttonen, Ikeasta puolestaan edesmennyt Ingvar Kamprad tai F-Secure:sta Risto Siilasmaa. Näitä yrityksiä yhdistää muutama tekijä. Sen lisäksi, että yrittäjillä on ollut visio ja intohimo kehittää yritystään, näitä yrityksiä johtaa ulkopuolinen toimitusjohtaja. Niissä on hallitus, joka johtaa ja ohjaa yrityksen strategiaa ja tavoitteita. Toiminta on organisoitu ja päätöksenteko valtuutettu organisaation eri tasoille. Yrittäjä toimii aktiivisesti hallituksen kautta. Riippuvuus yrittäjään on tasolla, että yritys voi elää ilman yrittäjän jatkuvaa päivittäistä työtä ja valvontaa.
Miksi yrittäjän ja yrityksen riippuvuudella on väliä, mietittäessä esimerkiksi yrityskauppaa?
Yritys on usein kuin oma lapsi yrittäjälle. On vaikea päästää yritystä itsenäistymään ja elämään omaa elämää, muiden johdolla ja muiden toimesta. Usein yrityksen elämän jatkumiseen havahdutaan vasta pakon edestä, kenties työkyvyn alenemisen tai sairauden seurauksena. Mikäli yrittäjä on hoitanut kaikki yrityksen päätöksentekoon liittyvät asiat; myynnistä hankintaan ja palkanmaksusta rahoitus asioihin, toiminnan uudelleen organisointi ja henkilöstön valtuuttaminen voi olla nopeassa aikataulussa haastavaa. Siksi asiaan kannattaa paneutua ajoissa.
Yrityskauppaan liittyy lukuisia kriittisiä kohtia ja vaiheita. Yrityksen osaaminen ja tietotaidon pysyvyys, asiakassuhteiden lujuus ja laatu, yrityksen maine eri sidosryhmien silmissä, suhde rahoittajiin, vain muutamia mainitakseni. Harva yrityskauppa toteutetaan ostajan omalla rahalla. Lähes aina mukana on rahoittajatahoja, pankkeja ja rahoitusyhtiöitä ja riskirahoittajia. Yrityskaupan rahoittajien näkökulma tuo kauppaan oman lisämausteensa.
Jotta rahoittajat lainaavat rahaa, heidät täytyy saada vakuutetuksi, että he saavat rahansa takaisin kohtuullisen koron kera. He arvioivat ostajakandidaatin kyvykkyyttä johtaa yritystä, henkilöstön osaamista ja sitoutumista yritykseen, asiakkaiden mahdollisia reaktioita yrityksen omistajanvaihdokseen ja tavarantoimittajien vaikutusta yrityksen toimintaan. Uudella yrittäjällä täytyy olla elämisen mahdollisuudet kaupan jälkeen. Saada kohtuullinen palkka työstään ja maksaa kaupasta syntyneet velat ja korot takaisin rahoittajille kohtuullisessa ajassa.
Mitä aikaisemmin alat miettimään yrityksesi elämää sinun jälkeen, vähentämään yrityksesi riippuvuutta sinusta, huolehtimaan henkilöstön osaamisesta ja sitoutumisesta yritykseesi, sitä varmemmin asiakkaasi pysyvät uskollisina yrityksellesi. Aloita siis matkasi kohti pidemmän aikavälin taloudellista menestystä jo tänään. Matka harvemmin on lyhyt, mutta yleensä se on taloudellisesti sitäkin antoisampi.
Koska arvo syntyy ihmisistä.